T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
IĞDIR / MERKEZ - Aras Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ulaştırma Hizmetleri

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Günümüzün iş dünyası; savaşın yerini uluslararası rekabetin, erzak ve mühimmatın yerini mal, teknoloji ve varlıkların aldığı bir arenaya dönüşmüştür. Başarıya ulaşmak için kullanılan stratejiler ve bunlara uygun faaliyetlerin, yani lojistiğin önemi gittikçe artmıştır. Lojistik, 21. yüzyılda amaca ulaşmak için tüm organizasyonu ve kaynaklarını en uyumlu şekilde hareket ettirebilme yeteneği olarak iş dünyasının gündemine girmiştir.

Bu çerçevede satın alma, nakliye (kara, hava, deniz, demir yolu), gümrük, sigorta, elleçleme, depolama, tedarikçi sipariş izleme, talep tahminleri, envanter yönetimi, lojistik bilgi sistemi, yedek parça desteği, dağıtım, iade işlemleri, üretime malzeme verme, katma değerli işlemler (etiketleme, fiyat-barkot, paketleme, birleştirme-ayırma, müşteri taleplerine göre ürün hazırlama vs.), rota planlaması ve araç optimizasyonu ile sevkiyat (yükleme ve varış zamanı planlama) gibi çok çeşitli faaliyetler günümüzde lojistik ile eş anlamlı hâle gelmiştir.

Ulaştırma alanı adı altındaki lojistik meslek dalı ürün veya hizmetlerin hedef pazarlara daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılması, lojistik faaliyetlerin özünü içermektedir. Lojistik; siparişlerin alımından mal bedellerinin tahsiline, gümrük ve transit geçiş evraklarının hazırlanmasından depolamaya ve tüm iş süreçlerinin hizmet ile entegrasyonuna kadar çok geniş boyutlara ulaşmıştır. Lojistik meslek elemanı dağıtım, depolama, gümrükleme, uluslararası taşımacılık (hava yolu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu, kombine taşımacılık, kargo taşımacılığı ) hizmet sektöründe çalışma imkânına sahiptir.

Lojistik elemanı olmak isteyenler seçtikleri mesleği kazandıracak eğitimi başarı ile tamamlamaları durumunda, yeterlik sınavına girmek için eğitim ön şartını yerine getirmiş olurlar. Sınavı da başardıklarında yönetimin belirlediği kurallar içinde göreve başlar ve mesleklerinde yükselirler.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

 Lojistik

LOJİSTİK ELEMANI

Tanımı

Lojistik elemanı; madde-malzeme akışını ve depolanmasını, üretimdeki stokları, tamamlanan mamulleri, bunlarla ilişkili hizmet ve bilgileri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim noktasından tüketim noktasına planlayan, uygulayan ve etkinliği kontrol eden nitelikli kişidir.

Görevleri

Dağıtım yapmak,

Depo yönetim işlemlerini gerçekleştirmek,

Depo tasarımı işlemlerini yapmak,

Stok yönetimi işlemleri yapmak,

Bilgisayarda ofis programlarını kullanmak,

Bilgisayarda yazı hazırlamak,

Temel lojistik işlemlerini gerçekleştirmek,

Taşımacılık işlemlerini gerçekleştirmek,

Lojistikte kullanılan belgeleri düzenlemek,

Lojistikte satın alma işlemleri gerçekleştirmek,

Depodaki araç ve malzemeleri kullanabilmek,

Gümrük işlemlerini gerçekleştirmek,

Sigorta işlemlerini yapmak,

Toplam kalite yönetimini uygulamak,

Büro hizmetlerini yürütmektir.

C. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Lojistik elemanı olmak isteyenlerin;

Bedenen ve ruhsal olarak sağlıklı, görme ve işitme duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda,

Teknolojik cihazları kullanma yeteneğine ve matematiksel düşünce yeteneğine sahip,

Disiplinli, takipçi ve titiz,  

Liderlik vasıflarına sahip,

Koordineli çalışma, emir ve kumanda altında çalışma yeteneğine sahip,

Sabırlı ve soğukkanlı,

Zor ve değişken şartlara kolay uyum sağlayabilen,

Gerektiğinde çabuk ve doğru karar verebilen,

Yabancı dil konusunda yetenekli olmaları gerekir.

D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Lojistik elemanı çoğunlukla fabrika ve depoları, iş yeri ortamı, araç yükleme-boşaltma alanı gibi açık ve kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamı yükleme yapılacak araçların fiziksel kontrolü, depolarda mal giriş ve çıkışlarının sistemli bir şekilde sağlanması, belgelerin düzenlenmesi, malların hızlı, güvenli ve zamanında ulaşımının ve müşteri memnuniyetinin sağlanması (CRM) çalışmalarının yapıldığı farklı ortamlardır. Çalışma, ağırlıklı olarak ofis ortamında yapıldığından ortam lojistik elemanı için rahat ve uygundur. Fabrika sahaları ve depo ortamlarında iş güvenliği kurallarına uygun şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

E. İŞ BULMA İMKÂNLARI

Lojistik alanında çalışacak meslek elemanı, lojistik işletmeleri, fabrikalar, gümrük işletme, ithalat ve ihracat yapan firmalar, depolar, büyük mağazalar gibi iş piyasasının ihtiyacına göre istihdam edilmektedir. Geniş bir iş ve çalışma alanı vardır.

F. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Lojistik alanında dört yıl süre ile eğitim verilmektedir. Eğitim okulda teorik, atölye ortamında ve işletmelerde uygulamalı olarak yapılmaktadır. Bu dört yıllık eğitimi bitirenler teknisyen unvanı alırlar.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.03.2024 - Güncelleme: 08.03.2024 09:43 - Görüntülenme: 33
  Beğen | 0  kişi beğendi